Brie – charakterystyka
Brie to ser półmiękki, wyprodukowany na bazie mleka krowiego pasteryzowanego. Ser pochodzi z Francji. Charakteryzuję się kremową konsystencja oraz pieczarkowym aromatem. Brie jest porośnięty białą pleśnią, która sprawia że wnętrze sera jest płynne i maślane. Istnieją różne rodzaje sera Brie, które różnią się od siebie wyrazistością smaku.
Połączenie białego wina z serem Brie
Łącząc wino z serem ważne jest, aby pamiętać by były one o podobnej intensywności. Można przyjąć zasadę, by z łagodnymi serami nie łączyć z win powyżej 14,5%. Z serami z białą pleśnią idealnie komponują się białe wina. Połączenie wina białego z Brie ma na celu podkreślenie smaku jednocześnie nie dominując go. Wino białe powinno być schłodzone. Dodatkowo, słodkie wina dobrze komponują się z serami o mazistej konsystencji, takich jak Brie.
Szampany i wina musujące
Na przykład: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gaillac, Pinot Blanc . Są to alkohole o wysokiej kwaskowatości, więc idealnie smakują podane do kremowych serów miękkich. Na przykład: Martí Serdà Masia d’Or Cava Brut Penedès
Poznaj nasze produkty
Skontaktuj się z Nami
SERY FRANCUSKIE / SERY HISZPAŃSKIE / SERY DO GASTRONOMII / Hurtownia Sera
SER CHEDDAR WHITE
SER CHEDDAR MILD RED (blok)
SER CHEDDAR VINTAGE (blok)
SER CHEDDAR RED MILD PLASTRY
BIO CHEESE Cheddar
SER CHEDDAR RED MILD
SER CHEVRETTE KOZI
BIO CHEESE Gouda
SER DELICIOUS SELECTION BLUE CHEESE
SER KROWIO-OWCZY VACHE & BREBIS PELOTARI