Legenda głosi, że pewien Arab wyruszył konno w podróż przez pustynię, z zapasem mleka w bukłakach z żołądków cielęcych. Po kilku godzinach jazdy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie. Okazało się, że mleko zmieniło się w gęstą ciecz, w której pływały białe grudki. Arab nie miał wyjścia: musiał posilić się tym, co miał. Dzięki temu odkrył, że płynna część, nazwana później serwatką nadaje się do picia, a pozostała część stanowi wartościowy posiłek. To odkrycie było przełomem w kulinarnej historii świata. Przyczyną tajemniczej przemiany kazeinogenu – rozpuszczalnego białko mleka w nierozpuszczalną kazeinę były: wysoka temperatura, proces ciągłego mieszania oraz zwierzęcy enzym trawienny – podpuszczka. Odtąd mleko wykorzystywano do produkcji różnego rodzaju serów. Pierwsze z nich mogły powstać nawet 7.000 lat p.n.e.!
Poznaj nasze produkty
Skontaktuj się z Nami
SERY FRANCUSKIE / SERY HISZPAŃSKIE / SERY DO GASTRONOMII / Hurtownia Sera
SER CHEDDAR WHITE
SER CHEDDAR MILD RED (blok)
SER CHEDDAR VINTAGE (blok)
SER CHEDDAR RED MILD PLASTRY
BIO CHEESE Cheddar
SER CHEDDAR RED MILD
SER CHEVRETTE KOZI
BIO CHEESE Gouda
SER DELICIOUS SELECTION BLUE CHEESE
SER KROWIO-OWCZY VACHE & BREBIS PELOTARI