Półki sklepowe są pełne różnego rodzaju serów. Wybór jest ogromny, dlatego warto wiedzieć która z dostępnych opcji jest najlepsza. Dobrej jakości ser ma cechy, które wyróżniają go na tle innych i na które warto zwracać uwagę podczas zakupów.

Nazwa „ser”

Po pierwsze warto zwrócić uwagę na opis produktu. Nazwa „ser” jest chroniona na terenie Unii Europejskiej i tylko produkty wyprodukowane w 100% z mleka mogą występować pod tą nazwą. Do produkcji 1kg sera białego potrzebne jest około 2-4 litrów mleka, a do produkcji sera żółtego około 10 litrów co powoduję wysoki koszt produkcji. Dlatego coraz częściej producenci zastępują mleko tańszymi zamiennikami, takimi jak konserwanty lub tłuszcze roślinne.

Krótki skład

Przy zakupie wybranego sera powinniśmy czytać jego skład. Do produkcji różnych rodzajów potrzebne są różne składniki dlatego trudno ustalić podstawowy skład, który powinien występować w każdym produkcie. Jednak warto pamiętać, że z reguły krótkie składy są lepsze. Na przykład, do produkcji żółtego sera są potrzebne tylko cztery składniki- mleko, sól, podpuszczka oraz kultury bakterii- wszystkie pozostałe składniki są zbędne. Akceptowalne są również dodatki takie jak lizozym, chlorek wapnia i barwnik annato.

Kolor

Sery bez sztucznych barwników nie powinny mieć przesadnych kolorów. Kolor powinien być naturalny.

Skontaktuj się z Nami







    WiadomośćProśba o kontaktReklamacja

    Zgoda na <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>przetwarzanie danych</a>

    PPH Temar

    spółka z o.o.,
    Spółka komandytowa

    info@temar.projekty.magnes.pl
    www.swiat-serow.pl

    Centrala

    Tartaczna 34,
    40-479 Katowice

    tel. +48 32 351 31 60
    fax +48 32 450 2700

    Oddział Warszawa

    Prymasa tysiąclecia 62
    01-424 warszawa

    tel. +48 22 837 93 13
    fax +48 22 380 16 78

    KIEROWNIK SPRZEDAŻY POŁUDNIE

    AGNIESZKA SZEWIOR
    tel. +48 605 595 743

    centrala:
    tel. +48 605 595 673

    KIEROWNIK SPRZEDAŻY PÓŁNOC

    PIOTR POLITOWSKI
    tel. +48 605 595 637

    centrala:
    tel. +48 693 550 060

      Zgoda na <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>przetwarzanie danych</a>

      DYSTRYBUTOR SERÓW EUROPEJSKICH / DYSTRYBUTOR NABIAŁU / DYSTRYBUTOR SERÓW / PRODUKTY EUROPEJSKIE / NABIAŁ EUROPEJSKI / EKSPORT NABIAŁU / SERY WŁOSKIE
      SERY FRANCUSKIE / SERY HISZPAŃSKIE / SERY DO GASTRONOMII / Hurtownia Sera